top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBianca Debaets

Schaarbeek: nieuwe Nederlandstalige basisschool vanaf 2018


Op 1 september 2018 opent op de Van Oostsite in Schaarbeek een nieuwe Nederlandstalige school. De extra plaatsen op onze scholen, beloofd door minister van onderwijs Hilde Crevits ,worden zo realiteit. Deze maand opende Bianca Debaets ook al de nieuwbouw van kinderdagverblijf Robbedoes in Schaarbeek.

De nieuwe gemeentelijke basisscholen op de Van Oostsite in Schaarbeek openen de deuren in september 2018. De Nederlandstalige school - werktitel 't Paviljoentje - zal in eerste instantie plaats bieden aan 125 kleuters en kinderen uit het eerste leerjaar.

De twee scholen verrezen op de site van een voormalige brouwerij, op een enorm terrein tussen de spoorweg, de Navezstraat en de Van Ooststraat. Schaarbeek wil met de nieuwe Franstalige en Nederlandstalige gemeentelijke basisscholen een deel van het scholentekort opvangen. Dat tekort is vooral in het noorden van het gewest groot.

De scholen openen de deuren op 1 september 2018, een jaar later dan gepland. De Nederlandstalige school is bedoeld voor 250 kinderen, de Franstalige voor 650.

"In eerste instantie beginnen we met inschrijvingen voor 125 kindjes uit de kleuterklas en het eerste leerjaar", klinkt het op het kabinet van schepen Adelheid Byttebier (Groen), bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs. De schoolpopulatie zal dan jaarlijks uitbreiden.

Komende week zwaait de eerste lichting kinderen af aan de andere gemeentelijke Nederlandstalige basisschool, De Kriek, die in containers huist. "Een toch wel historisch moment", zegt Byttebier aan BRUZZ. "Na meer dan 35 jaar worden weer Nederlandstalige kinderen ontvangen op het Schaarbeekse gemeentehuis voor hun afstuderen." Onder de beruchte burgemeester Roger Nols werden alle Nederlandstalige klassen immers afgeschaft.

Inschrijven voor de nieuwe school op de Van Oostsite kan in januari 2018.


bottom of page