top of page
Zoeken
  • CD&V Brussel

Pak de bedelarij en openbare dronkenschap in het stadscentrum aan


Het aantal bedelaars op en rond de centrale lanen neemt steeds grotere proporties aan en dat is stilaan problematisch. Gecombineerd met de algemene troosteloze toestand van de centrale lanen leidt dat tot een groeiend gevoel van onveiligheid in het stadscentrum. Deze week nog gebeurden er op de centrale lanen 2 ernstige incidenten: een grote vechtpartij aan metrohalte De Brouckère en aan de Beurs werden nietsvermoedende voorbijgangers bedreigd met een mes. De bewoners van het stadscentrum zien die overlast met lede ogen aan. Maar ook voor toeristen en bezoekers van de hoofdstad geven de bedelaars en rondhangende dronkaards geen fraai beeld. Daarom wil gemeenteraadslid Bianca Debaets een veiligheidsplan voor de centrale lanen waarbij men gebruik maakt van de instrumenten die ter beschikking staan zoals het politiereglement en het GAS reglement.

Debaets pleit voor een actieplan dat uit 4 luiken bestaat.

1) De politiediensten moeten meer aandacht hebben voor bedelarij en rondhangende dronkaards.

2) Indien de politie vaststelt dat er mensen worden lastiggevallen of dat er op een opdringerige of storende wijze wordt gebedeld, moet men de bedelaars of dronkaards meenemen voor verhoor. Nadien worden ze naar een daklozencentrum of sociale dienst gebracht. In dat centrum krijgt wie dat nodig heeft uiteraard de noodzakelijke zorg en begeleiding.

3) Breng de professionele bedelbendes in kaart. Bedelen met kinderen kan bijvoorbeeld helemaal niet en neigt zelfs naar mensenhandel. Dat kunnen we als samenleving niet tolereren.

4) Stel een bedelvrije zone in te op de centrale lanen en pas het GAS reglement aan zodat tegen bedelarij kan worden opgetreden.

Ook de openbare dronkenschap die voor sommigen het nieuwe normaal is geworden op de centrale lanen dient aangepakt te worden.

Het gemeenteraadslid zal het stadsbestuur hierover ondervragen op de eerstvolgende gemeenteraad. "Maar het staat vast dat het zo niet langer kan op de centrale lanen. De beloofde werkzaamheden om van het stadscentrum een aangename plek te maken blijven uit. Het groeiend aantal daklozen en bedelaars die de openbare ruimte ingenomen hebben, maakt van de centrale lanen een weinig aantrekkelijke plek. Handelaars laten me weten dat ze bijna elke ochtend menselijke uitwerpselen uit hun portiek moeten verwijderen. En ik hoor ook steeds meer van vrouwen dat ze ’s avonds de centrale lanen proberen mijden bij het naar huis wandelen. En toeristen kunnen amper geloven dat dit het centrum van de Belgische en Europese hoofdstad is, voor het imago van Brussel is dit nefast"

"Ik roep de burgemeester op om werk te maken van een net en veilig stadscentrum. De centrale lanen moeten een aangename, bruisende en leefbare plek worden in onze hoofdstad. Een plek waar we terug fier kunnen op zijn."

Bianca Debaets


bottom of page