top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBianca Debaets

"Goede zaak dat VGC-Jaarverslag leesbaarder en meertalig wordt"


VGC-Raadsleden Grouwels en Delva reageren verheugd op initiatief College

"Het VGC-Jaarverslag van 2018 wordt in een nieuw jasje gestoken. Het Jaarverslag wordt vanaf eind april 2019 per post opgestuurd naar alle Nederlandstalige Brusselaars en naar Nederlandstalige gemeenschapsinstellingen, zoals scholen en cultuurinstellingen. Ook wordt de inhoud van het VGC-Jaarverslag leesbaarder gemaakt en zal het deels in het Frans en Engels vertaald worden." Dat laten de CD&V-volksvertegenwoordigers Brigitte Grouwels en Paul Delva weten, nadat hierover overleg plaatsvond tussen alle Vlaams-Brusselse partijen. Deze restyling van het VGC-Jaarverslag is een reactie van VGC-Collegevoorzitter Guy Vanhengel op een eerdere parlementaire vraag van Brigitte Grouwels. Ze pleitte toen om naar aanleiding van de 30ste verjaardag van de VGC een meertalige infocampagne te organiseren over de Vlaamse inspanningen in Brussel.

Het huidige VGC-Jaarverslag wordt nog naar een select publiek gestuurd. Ook is de publicatie nogal technisch van aard en enkel beschikbaar in het Nederlands. Het VGC-College wil hier echter komaf mee maken door het VGC-Jaarverslag editie 2018 grondig te restylen. Voortaan zal elke Nederlandstalige Brusselaar een exemplaar van het VGC-Jaarverslag in zijn nieuwe vorm in zijn brievenbus ontvangen. Ook zal het VGC-Jaarverslag verdeeld worden via de Nederlandstalige instellingen én zal het via de sociale media actief gepromoot worden. Deze werkwijze laat toe om ook heel wat anderstaligen te bereiken, die eveneens gebruik maken van de Nederlandstalige gemeenschapsvoorzieningen.

De CD&V-volksvertegenwoordigers Brigitte Grouwels en Paul Delva juichen dit initiatief toe. Deze restyling van het VGC-Jaarverslag is nog een gevolg van een recente parlementaire vraag van Brigitte Grouwels. Ze stelde eind 2018 voor dat de VGC in het voorjaar van 2019 een meertalige campagne zou organiseren om het beleid en de investeringen van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel onder de aandacht te brengen van de vele Franstalige en anderstalige Brusselaars die er gebruik van maken.

Grote Vlaamse investeringen

Momenteel investeert de Vlaamse Gemeenschap jaarlijks al zo’n 1 miljard euro in onderwijs-, cultuur- en welzijnsvoorzieningen in Brussel. Deze initiatieven van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel staan synoniem voor kwaliteit en zijn ook erg populair bij vele Frans- en anderstalige Brusselaars.

Brigitte Grouwels en Paul Delva: "Gezien de vele noden op het terrein moet de Vlaamse Gemeenschap verder blijven investeren in Brussel. Zoals bepaald door de Brussel-norm zou de Vlaamse Gemeenschap eigenlijk een (onderwijs)aanbod moeten uitwerken voor 30 procent van de Brusselse kinderen en jongeren. Momenteel ligt dit cijfer op 20 procent. Het zou daarbij helpen indien de talrijke Frans- en anderstalige gebruikers van dit aanbod van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel ook vaker via hun stem steun zouden verlenen. Dit is helaas nog veel te weinig het geval. Als VGC moeten we daarom het beleid en de investeringen van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel beter onder de aandacht te brengen van de vele Franstalige en anderstalige Brusselaars die er gebruik van gebruik maken. Met de restyling van het VGC-Jaarverslag zetten we alvast een belangrijke stap in de goede richting. We zijn Collegevoorzitter Guy Vanhengel dan ook dankbaar dat hij met onze parlementaire vraag aan de slag is gegaan. Ook zijn we blij met de steun van álle Vlaams-Brusselse partijen voor dit initiatief.”


bottom of page