top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBianca Debaets

Delva (CD&V): “Extra jaar vertraging voor Metro Noord: pas in 2029 eerste rit naar Bordet”


De uitbreiding van de Brusselse metro naar Bordet is het meest ambitieuze infrastructuurproject van deze Brusselse regering. De bouwheer van de nieuwe metrolijn is het federale fonds Beliris. Begin dit jaar kondigde Beliris aan dat de deadline om Metro Noord gebruiksklaar te krijgen, verschoven zou worden van 2025 naar 2028.

Brussels Minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) verduidelijkte eerder dit jaar in de commissie Infrastructuur van het Brussels Parlement dat dit inderdaad het geval zou zijn voor het deel tussen het Noordstation en Bordet. Het deel tussen Albert en het Noordstation zou al tegen 2023 klaar zijn.

Vandaag antwoordde de minister op een parlementaire vraag van Paul Delva, fractieleider voor CD&V in het Brussels Parlement, dat de moeilijkheden rond het metrostation Riga echter een bijkomend uitstel betekenen.

Delva (CD&V): “Momenteel liggen er drie opties op tafel voor het metrostation Riga: een metrostation onder de Rigasquare, maar met een kleinere ingang dan origineel gepland; een metrostation onder de kerk aan hetzelfde plein; of helemaal geen metrostation. Maar een knoop is nog niet doorgehakt. Dit betekent dat het hele project van Metro Noord weer vertraging oploopt. Begin dit jaar verschoof de deadline van 2025 naar 2028. En nu komt daar weer een jaar bij. Pas in 2029 zullen de eerste metrostellen naar Bordet kunnen sporen. De minister spreekt graag over “Le Réseau Eternellement Retardé” als hij het over het GEN heeft, maar onze eigen metro begint ook meer en meer op de Trein Der Traagheid te lijken.”


bottom of page