top of page
Zoeken
  • Joris Poschet

Inval bij Globe Aroma: buitenproportioneel, contraproductief & beangstigend


Op 9 februari vielen 22 agenten en controleurs binnen bij vzw Globe Aroma. Ze arresteerden er 7 mensen zonder papieren. De manier waarop dit gebeurde doet de wenkbrauwen fronsen. Dit dossier brengt drie elementen met elkaar in botsing:

(1) het afdwingen van de regelgeving inzake vzw’s of het legaal verblijf in België; (2) de werking die wij vanuit de politiek vragen, namelijk dat men werkt aan interculturalisering, aan integratie, aan deradicalisering; en (3) het klimaat van overal dreigende controleacties:

ik wil als burger niet leven in een stad waar ik op elk moment kan worden geconfronteerd met een razzia als ik naar een culturele instelling of eender waar ga.

Bij de inval bij Globe Aroma is er te veel de nadruk gelegd op het eerste element, waardoor het politieke element van het tweede, deradicalisering, integratie, interculturalisering, wordt ondermijnd. Daarom drong ik er bij minister van Cultuur Gatz op aan uitleg te vragen bij minister van Binnenlandse Zaken Jambon.

bottom of page