top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBianca Debaets

Kleine 900 gevallen van agressie bij MIVB in 2017


In zijn antwoord op een schriftelijke vraag van Paul Delva, fractieleider voor CD&V in het Brussels Parlement, antwoordde Brussels minister van Mobiliteit, Pascal Smet (sp.a) dat de MIVB in 2017 145 gevallen van fysieke agressie tegen MIVB-personeelsleden telde en 739 gevallen van verbale agressie. Ter vergelijking: in 2016 waren er 119 gevallen van fysieke agressie en 685 van verbale agressie. In 2015 waren dat respectievelijk 143 en 714 gevallen.

Fysieke en verbale agressie tegen MIVB-personeelsleden leidde in 2017 tot 88 arbeidsongevallen, en tot respectievelijk 70 en 83 arbeidsongevallen in 2016 en 2015.

In 2017 was de gemiddelde duurtijd van arbeidsongeschiktheid na een geval van agressie 31 dagen. Voor 2016 en 2015 waren dat respectievelijk 33 en 35 dagen.

MIVB-medewerkers krijgen verschillende opleidingen om te leren omgaan met gevallen van agressie, gaande van een correcte houding en wettelijke zelfverdediging, tot verbaliseren en verschillende interventietechnieken.

Delva (CD&V): “Alle opleidingen ten spijt, zullen er blijkbaar steeds passagiers met een korte lont zijn die zich fysiek of verbaal tegen MIVB-personeelsleden keren. Dit moet echter veranderen. Eerder deze week kondigde de MIVB aan dit jaar 650 mensen te zullen aanwerven. Vorig jaar werden er ook al 1.000 mensen aangeworven. Hiermee is de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij een belangrijke werkgever in ons gewest. En elkeen van hen verdient het om met respect behandeld te worden. Agressie op het MIVB-net, in welke vorm ook, kunnen we niet tolereren en moet navenant bestraft worden.”


bottom of page