top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBianca Debaets

Asbestverwijdering Leopold II-tunnel kost 12 miljoen euro.


Eind december 2017 werd tijdens een scan van de Leopold II-tunnel in bepaalde delen asbest aangetroffen. Het asbest zit voornamelijk in de verf en in bepaalde voegen.

Voorlopig komen er geen asbeststofdeeltjes vrij en is er geen gevaar voor de gebruikers van de tunnel. Het asbest moet echter wel verwijderd worden. Dit zal gebeuren in het kader van de geplande renovatie van de Leopold II-tunnel. Deze begint op 1 mei 2018 en zal maximaal drie jaar en drie maanden duren. De totale kostprijs van de renovatie, inclusief onderhoud voor 25 jaar nadien, bedraagt 462 miljoen euro.

De asbestverwijdering zal gebeuren tijdens de zomermaanden van 2018. Tijdens deze periode zal de Leopold II-tunnel volledig gesloten zijn. Een quasi hermetische sluiting is nodig voor een veilige verwijdering van het asbest. De kostprijs voor de asbestverwijdering is 12 miljoen euro.

Met de asbestverwijdering werd al rekening gehouden bij de toewijzing van de renovatie aan het consortium Circul 2020. De verwijdering zal de renovatietermijn van 39 maanden dus niet verlengen.

Bij de renovaties van de andere Brusselse tunnels in het kader van het meerjareninvesteringsplan zal in het lastenboek opgenomen dat de tunnels gescand moeten worden op asbest en dat het asbest desgevallend verwijderd moet worden.

(illustratie - geen werkelijk beeld van de Leopold II-tunnel)


bottom of page