top of page
Zoeken
  • Paul Delva

Paul Delva: “Mens sana in corpore sano: tijd voor sport!”


Al verschillende jaren biedt Voka de kans aan parlementsleden om stage te lopen in een bedrijf. Zo heb ik enkele jaren geleden al stage gelopen bij UPS en bij 4GS. Ook dit jaar vroeg ik naar een groot bedrijf in het Brusselse en zo kwam ik terecht bij Decathlon Evere. Decathlon is een snel groeiend bedrijf in België met ongeveer 28 winkels, waarvan twee in Brussel. Ik begon mijn stage met twee dingen in het achterhoofd: mobiliteit en tewerkstelling.

In een uiteenzetting legde de directie van Decathlon uit dat sportiviteit en teamplay van groot belang zijn voor het bedrijf. De visie ‘zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen’ moet door iedereen uitgedragen worden. Interessant voor mij was de wijze van rekrutering. Zo probeert Decathlon zoveel mogelijk af te stappen van de hiërarchische managementstructuur en maakt je diploma bij de aanwerving niet veel uit zolang je over de juiste eigenschappen zoals sportiviteit beschikt.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat voor de Brusselse winkels de werknemers tweetalig zijn. De klanten moeten zowel in het Nederlands als in het Frans geholpen kunnen worden. De kennis van het Nederlands is echter vaak ondermaats, een probleem dat we regelmatig horen bij het zoeken naar geschikte werknemers in Brussel. Ik was daarom blij te horen dat Decathlon hiervoor zelf taalopleidingen aanbiedt aan zijn werknemers en de werknemers ook de kans geeft om stage te lopen in een winkel in een ander landsdeel om zo de taal onder de knie te krijgen. De kennis van het Nederlands is iets waar ik al langer op hamer in de commissie economie en tewerkstelling. Het aanbieden van taalopleidingen zorgt ervoor dat talent niet verloren gaat. Hopelijk krijgen we zo nog meer Brusselaars aan het werk.

Mijn tweede focuspunt was de bereikbaarheid van de winkel. Zowel de klant als de werknemer is hierbij gebaat. Vlot openbaar vervoer blijft voor verschillende bedrijven in Brussel een belangrijk vraagstuk. Ik zal dit dan ook verder opnemen in de commissie mobiliteit.

bottom of page